2011. július 18., hétfő

Az evés élvezet? Akkor figyeljünk oda hogyan eszünk!

A túlsúly legtöbb esetben a kalóriatöbblet miatt alakul ki. Természetesen vannak betegségek, amikből kifolyólag az anyagcsere nem működik rendesen, de most ezeket tegyük félre.
„Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.” – mondja egy nagyon igazságos mondás.
Hogy miért fontos ez? Azért, mert legtöbb esetben azért eszünk, mert egyszerűen kívánjuk az ételt, és nem tudunk ellenállni a kísértésnek. Vagy mondjam inkább úgy, hogy nem is akarunk? Meg sem próbáljuk? Inkább mindenféle kifogást keresünk, és bemagyarázzuk magunknak, hogy csak egy falatot, csak most, csak ma stb. de aztán nem tudunk megállni és …..
Van aki lassan eszik, van aki gyorsan, és van aki habzsol. Minél gyorsabban eszel, annál többet vagy képes bezabálni és annál kevesebb időd jut érvezni az étel ízét.
Ha amúgy is azért eszel, mert nem tudsz ellenállni a kísértésnek, akkor legalább csináld ésszel és érezd az étel íze által nyújtott élvezetnek. Hogyan?
Így: végy 2 kocka csokit és mindegyik kockát vágd négybe, vagy akár kisebb darabokra is, ha lehet. Ha a 2 kockából kaptál 8 kockát, akkor minden 2 percben falj be egy kis kockát és szopogasd el lassan. A 8 csokikockát 16 percig fogod szopogatni és 16 percig fogod élvezni a csoki finom ízét.
Ezt nem csak az édességgel vagy a nasival kell megcsinálni, hanem minden étellel, amit megeszel. A gyomornak kb. 20 percre van szüksége, hogy a teltségérzetet továbbítsa az agyhoz.
Hányszor történt már meg veled az, hogy megettél egy darabot valamiből és érezted, hogy még meg tudnál enni akár tízet is, annak ellenére, hogy tudtad, ez tiltott dolog, nem szabadna enni belőle, sőt, nem is voltál éhes?
Ezért, minden ételt lassan fogyassz. Ha túl sok a 20 perc és ehhez kevés az ételed, akkor tarts szünetet minden falat után. Meglátod, hogy menni fog. Az elején fura, sőt idegesítő lesz, de megéri, egy – két próbálkozás után már jobb lesz.
Ez nem csak a fogyókúra szempontjából lényeges, hanem az emésztésre nézve is jó hatással lesz. Minél gyorsabban eszel, annál nagyobb az esély arra, hogy az ételt nem rágod meg rendesen és ezzel megterheled a gyomrod.
Fogalmam sincs, hogy ki miért eszik gyorsan. Ezt mindenkinek saját magának kellene tudnia. Biztos vannak, akik azt fogják válaszolni, hogy időhiány miatt, mások nem csak az evésre koncentrálnak, hanem tévét néznek, olvasnak, vagy interneteznek közben és észre sem veszik, hogy mennyit megettek.
Nos, ezen változtatni kell! Ha tényleg nem tudunk ellenállni az ízek csábításának, akkor csináljuk okosan és tényleg élvezzük az ízeket, ne csak tömjük magunkba az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése